Belgische mosselen met friet én saffraansaus
Moules-frites, of te wel: Belgische mosselen met frieten zijn de trots van onze zuiderburen. Ik heb een aantal jaar in Brussel gewoond en daar heb ik dit gerecht goed leren waarderen. Maar de ene moules-frites is de andere niet. De lekkerste variant herinnerde ik mij met een saffraansaus, die zowel lekker was voor de mosselen, als om de frietjes in te dopen. Een ware traktatie. En of dit precies hetzelfde recept is, weet ik niet, maar ik heb het geprobeerd te imiteren. Met succes, want het hele huishouden hier heeft het er nog lang over gehad.
Om te beginnen heeft het echt zin om goede mosselen te kopen. Ik kreeg ze van onze Chris van Viswinkel Online. Ze waren niet heel groot, maar des te lekkerder. Grote mosselen doen hun naam van weekdieren vaak eer aan: ze voelen én smaken week. Zo niet deze romige mosseltjes met een zachte bite. Vandaag besteld, morgen in huis dus. In een polystyrene verpakking met ijs-elementen erin.
Ook lekker zonder saffraan
Goed, tot zo ver de lofprijzingen over de kwaliteit van de mosselen. Nu zelf aan de slag! Overigens, als je geen saffraan in huis hebt hoef je dit recept niet over te slaan. Ook zonder is het nog de moeite waard, maar eerlijk is eerlijk: saffraan maakt het nét af.
Belgische mosselen met friet en saffraansaus
Voor 2 á 3 personen:
- 1 pak van 2 kg. mosselen
- 1 klein uitje of sjalotje
- 1 teentje knoflook
- 1/2 kleine venkel
- 1 el. olijfolie
- scheutje droge vermouth (bijvoorbeeld Noilly Prat)
- 1/2 citroen
- 1 tl. azijn
- 125 gram boter
- 2 eidooiers
- snufje saffraandraadjes of -poeder
- handje verse bieslook of peterselie
- peper en zout
- frietjes
Veiligheid voorop, dus dat betekent: open en kapotte schelpen weggooien. Doe alle mosselen in de gootsteen en zet ze onder met kraanwater. Geen zout toevoegen! Verwijder schelpen die nadat je er op tikt niet dicht gaan en kapotte schelpen.
Nu de voorbereiding, want het gaat best snel, wanneer de mosselen eenmaal in de pan terecht komen. Dus: als je zelf gaat frituren, zet de frituurpan vast aan of vraag aan een huisgenoot om hiervoor naar de snackbar te rennen. Zorg dat de tafel al is gedekt.
Snipper de ui of het sjalotje, snijd de venkel fijn (verwijder de harde kern). Hak de kruiden fijn en zorg dat de eidooiers al zijn gesplitst van het eiwit. Doe de eidooiers vast in een RVS-steelpannetje, samen met het sap van de halve citroen en de azijn. Roer even goed door.
Zet een grote (mossel)pan op het vuur en doe er de olijfolie in. Voeg de ui en de venkel toe en laat het een paar minuten smoren. Dit is overigens ook het moment om de frietjes in de friteuse te doen.
Zet het vuur dan hoog en voeg de mosselen toe in de pan. Schenk een scheutje vermouth erbij , doe er de helft van de saffraan bij en doe het deksel op de pan. Schud af en toe wat om. Tussen de 5 en 10 minuten moeten de mosselen klaar zijn. Dat zijn ze wanneer ze open zijn. Zet het vuur uit, laat de mosselen in de pan en voeg langzaam aan 1 dl. van het kookvocht in een steelpannetje. Zet het vuur zacht op en klop er de boter door, samen met de rest van de saffraan(draadjes). Klop door totdat je een mayonaise-achtige substantie hebt, hij mag ook nog wel iets dunner zijn. Nog wat zout en peper naar smaak toevoegen en klaar zijn je Belgische mosselen.
Voeg nog wat kruiden toe aan de saus en sprenkel de rest over de mosselen.
Nu snel aan tafel met de frietjes, de mosselen en de heerlijke saus. Groenten komen morgen wel weer! O, ja en vergeet nu niet de dichte mosselen weg te gooien! Die zijn ook niet goed.